Serius…
La ni, I baru faham makna lagu yang Opick (kumpulan band Indonesia) nyanyikan tu. Lagu Tombo Ati.

I dapat this point bila baca buku best-seller Indonesia yang bertajuk Dikejar Rezeki tulisan Rezza Anggara.

Rupanya “Tombo Ati” diciptakan oleh seorang sunan panutan Sunan Kalijaga.

What I know, Sunan Kalijaga is one of the famous ulama at Indonesia. Pernah sekali visit makamnya dengan famili masa kat Solo, Indonesia.

So, dikatakan ubat hati itu ada 5. And this is the solution to cure depression and anxiety as well.

#1 – Baca Quran dan Fahami Maknanya

Fahami kitab suci akan MENYEJUKKAN JIWA dan BUATKAN DIRI KITA SEDAR yang hidup ini ada yang mengatur.

Siapa?
Of course Allah SWT, Tuhan sekalian alam.

Kita cuma tinggal ikut saja manual book (Quran) yang dah diberi oleh Sang Pemilik Kehidupan. Kerana Quran itu kan petunjuk, guidance.

Punya banyak masalah?

Maka, MULAI BACA, FAHAM, MEMAKNAI dan APPLY ayat Quran. For sure, kita akan temui solusi.

Any problem that we have, just name it. Semua jalan keluarnya dah ada dalam Quran. Tinggal kita saja yang nak cari dan kaji Quran.

Which is I admit this one is so trueee. Tahun 2018, I mula belajar Quran Tagging daripada Kak Ayesha Syahira. Kemudian, belajar dengan Puan Husna dan lately ni dengan Puan Cahaya.

Hari tu masa belajar, Puan Cahaya explain ayat Quran boleh pecah kepada 4 kategori iaitu :
+ Healing.
+ Doa.
+ Action plan.
+ Janji Allah sama ada dalam bentuk azab atau nikmat.

Masya Allah, makin dipermudahkan untuk faham. Jika dulu, I tak tahu pun macam mana nak tadabbur dan apply Quran. Now, I’m so excited knowing Quran. Quran pun dah colourful.

#2 – Laksanakan Solat Malam

Always make an effort untuk dekat dengan Tuhan. One single step at one time towards more closer to Allah. 1cm mendekati Allah gitu.

Want to have POSITIVE MINDSET?

Bangun and buat solat tahajud. Soalnya, kenapa?

Sebab saat kita bangun tahajud, waktu itu our brainwave berada dalam keadaan Theta. Keadaan yang sangat tenang, relaks berbanding dengan brainwave Beta yang serabut, ikut logik since ramai orang yang ada depression and anxiety always berada di brainwave ini.

Good time to do meditation and relaxation therapy as well. It helps.

#3 – Berkumpul Dengan Orang-orang Soleh

Orang-orang soleh yang dimaksudkan ni lebih kepada orang-orang yang positif, walk the talk, miliki peribadi yang menyenangkan, attitude, character and mindset dia luar biasa.

BERGAUL dengan mereka yang miliki energi positif ni buatkan diri kita lebih semangat and we can grow to improve ourselves kepada keadaan yang lebih baik berbanding sebelumnya.

Bergaul dengan orang positif ni bukan bermaksud mereka tiada energi negatif. They have it. It just they know how to control it so that they don’t dwell into the problem too much.

They recognise there is a problem. But they tend not to focus on the problem. They focus on how they can learn, grow and transform their life from the problem they faced.

Kerana sifat energi itu mengalir dan menular. Jika energi baik yang mengalir, maka kita dapat yang baik. Jika energi yang tak baik mengalir, maka itu jua yang kita dapat.

That’s why it is very important for us to choose the right environment and right friends.

#4 – Berpuasa

Dari sisi energi, puasa MENEUTRALKAN ENERGI NEGATIF DALAM TUBUH. Berpuasa MENJADIKAN HATI KITA LEBIH TENANG.

That’s what I feel during the Ramadan. Memang ada worst moments but subhanallah, things getting better and better. Alhamdulillah.

Malah ikut kajian, puasa diyakini dapat meremajakan sel-sel dalam tubuh dan MENYEMBUHKAN PENYAKIT.

#5 – Perbanyakkan Zikir

Why zikir?

The moment kita berzikir atau ingat Tuhan, secara langsung kita sebenarnya tengah BANGUNKAN AWARENESS dalam diri bahawa kita sebagai makhluk hidup ni hakikatnya tak sendiri, namun ada yang selalu mendampingi.

Ingat…

Tuhan itu selalu ada. Cuma Dia yang mampu mendamaikan jiwa, menenangkan hati yang galau dan menstabilkan energi dalam diri.

Just like in Surah Ar-Ra’du : ayat 28.
“Orang-orang yang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan berzikir (mengingat) Allah. Ingatlah, hanya dengan mengingat Allah hati menjadi tenteram.”

P/s : Amazing right bila dapat faham maksud lagu Tombo Ati ni pasal apa? I macam mindblowing saat I baca point-point di atas. 🤭

Leave a Reply