I pernah cakap kat adik Huzaifah, “I thought I will gain happiness when I brought branded things like Iphone and Macbook. But straight away after I bought it, I felt nothing.”

Empty.
No excitement.

Padahal itulah yang memang ditargetkan untuk achieve. Maka, melayanglah RM5 499 sebagai nilai untuk dapatkan kebahagiaan bagi diri sendiri. Tapi tak dapat pun.

Awalnya anggap as cukai kebodohan, but I learned a lot from this.

I realized it is not material and expensive things that give us happiness, peace or confidence. It is not what we get make us happy. It is when you give to other people is the one which make you happy.

Teringat ada orang pernah bagi advice, “dengan bantu orang lain, diri kita secara automatik akan terbantu.”

Masa first dengar, macam “huh? How possible?”

Macam mana nak bantu orang lain sedangkan diri sendiri yang perlu dibantu dulu? Macam mana nak buatkan orang lain happy sedangkan diri sendiri pun tak happy?

Masya Allah, bila praktis akhirnya dapat faham nasihat yang orang tu bagi.

No wonder Allah tetapkan prinsip bila kita nak dapat sesuatu, kita yang kena memberi dahulu. When we give, we get back more.

Misal kata, kita nak kaya. Maka, sedekah dulu. Bukan tunggu kaya dulu kemudian baru nak sedekah. It is along the way.

Same goes when we want to be happy. The answer lies on just help other people to be happy. Automatically, we will be happy.

Ni prinsip sains yang semua orang boleh apply dan dapat the same result. Kita buat, kita dapat.

So, perasaan yang awalnya kosong tu I tukar jadi “okay, I have this awesome gadgets on my hand. How I’m going to fully use it so that I can give values to other people? So, that I can be happy, peace and feel content.”

Keluarlah 3 perkara ni :

+ Words are my playground and magical. Capable of both : heal and hurt someone. That’s why I choose to enlighten people’s soul through words by posting them at social media.

+ Make videos using Iphone and edit it using Mac. Serius, terinspirasi gila dengan Aida Azlin, Jay Shetty and Tom Bilyeu.

+ Build up online platform that spread positive messages, great vibes, stories, self-love, self-growth, inspiration and encourage people to be real, be better and be the best version of themselves.

And taraa —
Bila I siapkan my website www.hajarabdullah.com selama 4 hari, total revamp semua, I found out I enjoy lalui all the process.

Buat research untuk design website, dapatkan ilham untuk tulis content dalam Bahasa Inggeris, kumpulkan segala maklumat, gambar dan sebagainya…

I started to become happy. Punya gila tak website ni buatkan myself 2 hari tersenyum non-stop. Macam angau, gaya orang dah jatuh cinta pun ada. Padahal siapkan website je pun.

Simple reason —
Because happiness lies on the process and progress. Not the result.

Thus, we don’t need to have something big in order for us to be happy. We can be happy now.

It is our choice.

Andai kata, ada duit tak happy atau takde duit memang definitely kebanyakan manusia normal pun tak happy jugak, apa kata buat macam ni?

#1 – Belikan hadiah yang family suka.

Tak semestinya hadiah yang mahal. Kadang, boleh jadi hadiah tu simple and it comes from your heart. Contohnya, ada family yang suka baca buku, hadiahkan buku. Ada family yang suka makan, hadiahkan makanan.

#2 – Bagi wang saku kat cleaner, pak guard atau orang yang kita tak kenal by hand.

Yang ni, I tak nak cerita apa impaknya. Do and feel it by yourself. Okay ke okay?

#3 – Sedekah dengan apa yang diri ada.

What I mean by this adalah sesetengah orang dia takde duit nak sedekah, tapi dia boleh sedekah dengan ilmu, tenaga dan skill yang dia ada.

For example, sedekah ilmu yang dia belajar dengan update posting daily. Atau help others selagi mana mampu yang perlukan skill dia.

We actually can ‘buy’ and ‘trade’ our happiness as we wish. With what?

Dengan cara-cara di atas. Ada banyak lagi cara yang kreatif. So far, I bagi 3 ni dulu.

Kita akan perasan lepas je buat, secara tetiba jiwa jadi lapang, diri sangat mudah tersenyum and we feel content.

Dan percaya atau tak, mesti ada-ada je rezeki yang takkan pernah disangka tup-tup masuk…

P/s : Mesti ada yang dah pernah experienced kan? 🙃

Leave a Reply