Tengah asyik siapkan content, tup tup adik Huzaifah tanya satu soalan, “Long, macam mana nak buat hypnotherapy kat diri sendiri untuk kurangkan rasa teringin gila miliki barang-barang mewah?”

Dia sambung lagi, “Sampaikan tiap-tiap bulan rasa ini tak cukup. Itu tak cukup. Aku terfikir kat dunia ni apa yang aku nak kejar sangat. La ni kena berpijak di bumi yang nyata.”

And I take my own time for a while. Teringat sebelum tu, we have conversation kat IOI Mall pasal money, emptiness and happiness. Ini, lain masa I cerita okay?

You know —
It is a lie if I said that I never feel that before.

Umur 20-an, biasa la. Semua benda nak. Like you wish to own Iphone X – Volkswagen Golf GTI 2.0 – Macbook Pro – Condominium – Income 5 digit in a month – married with the best partner early – travel all around the world and etc…

Just name it.

But at the end, material thing is not the one that show how worthy you are or how much success you are. It is not.

“Kita mengira bahawa imej diri kita dibangun melalui rumah, kereta, jam tangan, kasut, beg tangan atau barang lain yang kita anggap branded.

Padahal branding diri kita adalah nilai terdalam (personal values) yang melahirkan tindakan. Itulah spiritual branding kita.”
– Dr Ary Ginanjar

I still remember bila seorang Syeikh tanya, “cuba cerita kat saya apa cita-cita Hajar?”

Sebab sebelum tu dia tanya, “Are you high achiever? Selalu rasa kecewa atau lost ke bila apa yang diinginkan tak dapat?”

Yeah, I’m a high achiever. I aimed big things in life. And hah, most of the time, I have to admit I feel so when I didn’t get what I want.

So, I told him MY DREAMS and WHO I WANT TO BE.

Long story short, he said this to me, “Ni apa yang arwah bapak saya pesan. Dunia – bila kita cari dan pada masa yang sama kita tinggalkan akhirat, dia tetap akan pergi tinggalkan kita.

Tapi bila cari akhirat, kadang dunia datang pada kita pun kita rasa tak mahu. Apa-apa pun sederhana saja. Tak berlebihan sangat, tak berkurang juga.”

Simple reminder but for me, it is so deep. It changed the way I’m thinking. Especially for a high achiever like me. Mindblowing beb.

Memang kebanyakan kita – keinginannya, hajatnya dan impian yang diinginkan lebih tinggi dari kemampuan.

But is that wrong?

No. It is not wrong actually. Nothing wrong to have such a high ambition in life.

I still aim big things. Now, I’m no longer feel disappointed when things happen not according what I want. Because I know Allah already have better plan for me.

It just that we need to understand WHY we want to have that. For what? Is that our dreams, material things that we aim for capable to make us more closer towards Allah?

So, back to soalan Adik Huzaifah, this is my answer.

#1 – Belajar tengok orang yang lagi susah dari kita.

Since I’m a freelance copywriter and I did copywriting for NGO to collect donation for Asnaf, Mualaf, Refugee dan fakir miskin di luar negara, it taught me a lot about life.

Like apa je yang selama ni I buat to help our muslim, our community out there? I’m selfish before. I don’t care much about humanity, about our world.

I realized that bila kita compare dengan orang yang lagi susah dari kita, kita akan rasa cukup. Sangat cukup.

Namun bila kita compare dengan orang yang lagi success dari kita, percayalah sampai bila-bila pun kita rasa takkan cukup.

But if kita nak jadikan mereka (orang-orang yang success) as guideline or inspirasi to do better, okay saja.

When you aware about this, the moment that you see orang susah in front of your eyes, that is the moment you wish you can have more to give more to other people.

#2 – Be grateful.

I cakap kat adik Huzaifah, “orang-orang yang dilanda kesukaran hidup, ada yang sekarang ni tidur dalam khemah, ada yang tidur beralaskan batu, minum dari telaga air kotor for 40 years.

I bet you still remembered masa Hari Raya Korban on 2010, Umi hantar kita pergi Kemboja. For what? Untuk hidupkan rasa syukur sebab selama ni kita hidup senang. Nak itu ini, semua dapat.”

Bayangkan masa tahun 2010, kami adik-beradik makan lauk korban yang disembelih kat Kemboja. Ya Allah, dia punya sedap tak dapat dibilang. I don’t know how to put it in words.

Sampai sekarang rasanya lekat. Makan bertambah-tambah nasi pulak tu. 😂

Sekali saat tengok air telaga yang digunakan untuk masak, gurlp… #TepukDahi. Elok je dedaun yang gugur berenang-renang dalam telaga tu.

A bit kotor, but still Alhamdulillah hidup lagi. Takde sakit perut atau apa. Namun, wallahi lauk korban lembu tu yang paling sedap kat alam semesta.

Thus, how many of us truly grateful what we have rather than always focus to chase what we don’t have yet in our life?

Not that many…

“Bersyukur kita ada rumah sewa yang pemandangan setiap malam subhanallah, amazing. Bersyukur sebab dalam peti ais, ada ayam, sayur-sayur yang boleh dimasak. Ada roti yang boleh dimakan.

Bersyukur sebab kita tidur atas tilam yang empuk, gila enak. Bersyukur Allah bagi kita energi untuk usaha lebih baik. Usaha mana yang mampu at the best performance.

Let say I korek your eye and sell it for RM1 million. You want the money?”

Memang sah jawapan yang diterima adalah dia geleng kepala.

“See? We already rich isn’t? Even your eye worth RM1 million, you still don’t want it.”

#3 – Upgrade mindset.

I suka tengok Yasmin Mogahed, Dr Bilal Philips, Way Of ESQLife, Mufti Ismail Menk, Dops TV, Naura Shares, Aida Azlin, Jay Shetty, Prince Ea, Tom Bilyeu, Vishen, Kerwin Rae, Jim Kwik and Simon Sinek.

My Instagram, Facebook and YouTube dipenuhi dengan video dan content daripada mereka. I love to watch their messages, values and wisdoms. ❤️

Things that I look everyday now is all about people yang focus to religion, happiness, goodness, spiritual, mental health and self improvement.

No longer people who show material things, money and so what not.

By doing this, step by step you upgrade your mindset and not focus on material things anymore.

What I’m trying to say is I don’t blame yang keinginan nak miliki material things tu salah. It is okay that you want it.

But you just need to ask, “adakah itu perlu? To who I’m going to impress when I buy that thing? Why I really want it? Is that apa yang ada sekarang tak cukup bagus?”

You see —
We live in the echo chambers of others.

Bahasa mudahnya, bila jiran rumah sebelah beli sofa baru, kita pun nak. Kawan kita dapat hadiah gelang emas dari suami, kita pun nak suami kita buat yang sama.

Kawan-kawan sekeliling kahwin muda, kita pun teringin juga. Orang ada anak, kita pun nak anak jugak. Orang bisnes dapat jualan RM1 juta, maka kita pun aim yang sama juga.

Betul ke betul?

It just that we never ask ourselves, deep inside our heart WHY we want to have what people around us have. Why?

Most of us want to have something because it just other people have that something. Tapi kita sendiri pun tak faham kenapa kita nak benda-benda tu.

You guys get the message? ☺️

Leave a Reply